ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΖΕΝΟΒΙΑ

Ζηνοβία Ναυάγιο

Για όσους από εσάς ενδιαφέρεστε για την ιστορία του ναυαγίου της Zenobia, το MS Zenobia ήταν ένα σουηδικό πλοίο RO-RO κατηγορίας Challenger που ξεκίνησε το 1979 και ανατράπηκε κοντά στη Λάρνακα της Κύπρου, τον Ιούνιο του 1980 στο παρθενικό της ταξίδι. Η Zenobia στηρίζεται τώρα στην πλευρά του λιμανιού της σε περίπου 42 μέτρα νερό.

Η Ιστορία Μας

Η Zenobia χτίστηκε στο ναυπηγείο Kockums Varv AB στη Σουηδία και παραδόθηκε στους ιδιοκτήτες της Rederi AB Nordö στα τέλη του 1979. Έφυγε από το Μάλμο της Σουηδίας με το παρθενικό της ταξίδι, με προορισμό την Ταρτού της Συρίας στις 4 Μαΐου 1980, φορτωμένο με 104 φορτηγά με φορτίο που προορίζεται για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η Ζενόβια πέρασε από τα Στενά του Γιβραλτάρ στις 22 Μαΐου 1980, σταματώντας πρώτα στο Ηράκλειο της Κρήτης και μετά στον Πειραιά, Αθήνα.

Στο δρόμο προς την Αθήνα ο καπετάνιος παρατήρησε προβλήματα διεύθυνσης και η Zenobia άρχισε να μπαίνει στο λιμάνι. Μετά από ελέγχους, διαπιστώθηκε ότι ο κατάλογος προκλήθηκε από υπερβολικό νερό που είχε αντληθεί στις δεξαμενές έρματος, αντλήθηκε και στη συνέχεια αναχώρησε για την προτελευταία στάση της στη Λάρνακα της Κύπρου πριν φτάσει στη Συρία.

Το Zenobia έφτασε στη Λάρνακα στις 2 Ιουνίου 1980, όπου το πρόβλημα έρματος επανεμφανίστηκε, μηχανικοί ανακάλυψαν ότι το μηχανογραφημένο σύστημα άντλησης αντλούσε υπερβολικό νερό στις δεξαμενές πλευρικού έρματος, κάνοντας τη λίστα σταδιακά χειρότερη. Στις 4 Ιουνίου, η Ζενόβια ρυμουλκήθηκε έξω από το λιμάνι της Λάρνακας για να αποτρέψει να γίνει εμπόδιο σε περίπτωση που το χειρότερο συμβεί και αφέθηκε σε άγκυρα περίπου 1.5 - 2 χλμ. Υπεράκτια. Στις 5 Ιουνίου, με την εγγραφή της Zenobia στους 45 ° περίπου, ο καπετάνιος απέρριψε τους μηχανικούς και το πλήρωμα συντήρησης και απορρίφθηκαν αιτήματα από τον καπετάνιο για να την επιστρέψουν στο λιμάνι της Λάρνακας.

Περίπου στις 2:30 π.μ. 7 Ιουνίου 1980, η Zenobia ανατράπηκε και βυθίστηκε στον κόλπο της Λάρνακας σε βάθος 42 μέτρων, λαμβάνοντας μαζί της περίπου 200 εκατομμύρια λίρες φορτίου. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, οι ιδιοκτήτες της Zenobia δεν συνέλεξαν ποτέ τα χρήματα της ασφάλισης και καμία επίσημη έρευνα δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ για το βύθισμά της.

Κατάδυση της Ζενόβιας με το Dive-In Λάρνακα

Το Dive-In Larnaca επισκέπτεται το ναυάγιο σχεδόν κάθε μέρα - δύο φορές την ημέρα και μπορεί να σας μεταφέρει σε καταδύσεις γύρω από το εξωτερικό και το εσωτερικό του ναυαγίου, εάν έχετε τα κατάλληλα προσόντα. Βουτήξτε μαζί μας σε μικρές ομάδες στο Zenobia σε καταδύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες και την εμπειρία κάθε δύτη. Πραγματοποιούμε επίσης τα περισσότερα από τα μαθήματα αναψυχής και τεχνικής κατάδυσης στο Zenobia.

Για τιμές κατάδυσης δείτε Κατευθυνόμενες καταδύσεις με σκάφος or Τιμές κατάδυσης.

Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης έξω από το Zenobia μπορείτε να δείτε μια μεγάλη ποικιλία από ψάρια από μεγάλους γκρουπ έως Barracudas και μικροσκοπικά Nudibranchs που κάνουν το Zenobia το σπίτι τους. Το φορτίο των φορτηγών και το περιεχόμενό τους δεν διασώθηκαν ποτέ και έτσι μπορείτε να δείτε ξαπλωμένο στο βυθό και αλυσοδεμένο στα καταστρώματα.

Έχουμε μια παγκόσμια περιήγηση 10 καταδύσεων για τους hardcore Wreckheads μεταξύ των επισκεπτών μας, η οποία προχωρά σιγά-σιγά από και έξω από την περιοδεία, μέσα από τα καταστρώματα φορτίου, τα καταλύματα και ακόμη και το μηχανοστάσιο για όσους έχουν τη σωστή εμπειρία και προσόντα.

Στα καταλύματα και στις περιοχές των καπεταναίων, με τη ζώνη φωτός, μπορείτε ακόμα να δείτε τουαλέτες και λεκάνες με χαλί ακόμα συνδεδεμένα σε ορισμένα σημεία. Το εστιατόριο εξακολουθεί να περιέχει ένα μηχάνημα ποτών και η πόρτα σερβιρίσματος εξακολουθεί να είναι πολύ προσεκτική πάνω στο φωτεινό κόκκινο χαλί ταρτάν που βρίσκεται ακόμα σε ένα μέρος του δαπέδου.

Η κατάδυση Upper Cargo στο Zenobia θα σας δείξει σκουριασμένα φορτηγά που συσσωρεύονται το ένα πάνω από το άλλο μερικά με τα παρμπρίζ τους ακόμα στη θέση τους, ενώ στο κατάστρωμα μεσαίου φορτίου, τα φορτηγά διατηρούν ακόμη τα χρώματα των καμπίνων και των καλυμμάτων τους. Σε πολλά μπορείτε ακόμα να κάνετε μια κορυφή για να δείτε το φορτίο που κουβαλούσαν! Το κατάστρωμα Middle Cargo κατέχει επίσης το μοναδικό αυτοκίνητο της Zenobia, το οποίο ανήκε στον Captain και ένα περονοφόρο όχημα. Μία από τις αγαπημένες μας τεχνικές διαδρομές.

Αυτό σας δίνει μια απλή προεπισκόπηση μερικών από τις απίστευτες καταδύσεις που διατίθενται στο Zenobia μαζί μας. Γιατί λοιπόν να μην ακολουθήσετε το Dive-In Larnaca's Wreckhead Tour of the Zenobia, το οποίο είναι διαθέσιμο για μονοκύλινδρους δύτες, καθώς και τεχνικούς δύτες και αναδυόμενους δύτες (CCR) για να δείτε τις 10 κλασικές διαδρομές κατάδυσης καθώς προχωράτε στο ναυάγιο Zenobia . (Όλες οι καταδύσεις υπόκεινται στην εμπειρία και τα προσόντα κάθε δύτη).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΖΕΝΟΒΙΑ

Βυθίστηκε με 104 αρθρωτά φορτηγά (200 εκατομμύρια £ σε φορτίο!) Και 1 αυτοκίνητο που ανήκει στον Captain

 

Το φορτίο περιλαμβάνει μια περίεργη επιλογή που περιλαμβάνει υπνόσακους, αυγά και παιδικά παιχνίδια

 

Βυθίστηκε στο παρθενικό φορτίο της στο ταξίδι προς τη Συρία αφού πήρε υπερβολικό νερό στο σύστημα έρματος

 

Μερικά από τα σχεδόν ένα εκατομμύριο αυγά ορνίθων που μεταφέρονται στο πλοίο είναι ακόμη σε καλή κατάσταση και μπορούν να φανούν στην άμμο στα 42 μέτρα

 

ZENOBIA INSIDE & OUT - ANTTI KERANEN